Afișat azi, _________

JUDEȚUL BIHOR

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI SALONTA

 

PROCES-VERBAL

 

Încheiat azi, 22.06.2017 ora 13,00 la sediul Primăriei Salonta, Sala mică, cu ocazia ședinței ordinare a CLMS, convocată de d-l primar prin Dispoziția nr. 302/16.06.2017

Sunt prezenți toți consilierii.

Conform Regulamentului de funcționare a CLMS, ședința este legal constituită.

Alături de d-l primar și d-na Secretar, mai participă șefi de birouri.

D-l Primar - Stimați colegi înainte de-a începe ședință ași dori să să discutăm cu invitatul nostru de aztăzi, d-l Comandant de poliție din Salonta. În Consilul Local Salonta există un obicei că, în fiecare an măcar odată este invitat la ședință de consiliu local comandatul de poliției pentru a purta o discuție, un dialog instituțional și unde a-m putea să împărțim activitățile. În acest context înainte de a începe ședința dar în cadrul formal a-și dori să dezbatem acest subiect de colaborare dacă și d-voastră sunteți de acord.

În prima fază a-și dori să luați cuvântul doamnelor și domnii consilieri, să expuneți părerea d-voastră și acele propuneri constructive pe care a-ți dori să le discutăm, după care răspunde d-l Comandant de poliție.

Vă mulțumesc, și vă mulțumesc pentru prezență d-l Comandant și dacă doriți să luați cuvântul stimați Consilieri.

D-l Nagy Árpád – Bună ziua pentru toată lumea. Aș dori să ridic câteva probleme cu care nu întâlnim zi-de-zi circulând pe străzile orașului. Le punctez:

1. Opririle și staționările interzise pe strada principală pe și înaintea trecerii de pietoni la o distanță ai mică decât este prevăzut în regulament. Aceste opriri prezentă foarte mare pericol de accidente când cineva dorește să traverseze carosabilul .

2. Parcările camioanelor pe domeniul public. De exemplu de nenumerate ori parchează câte un camion la fântâna arteziană Arany János. Acum strada este în construcție n-are cum să parcheze acolo de când s-au început lucrările. La începutul străzii Mihai Viteazu dinspre strada Tincii de exemplu, în intersecția străzii George Coșbuc cu str. Battyhány pe str. Rákóczi Ferencz etc. Aceste firme la care aparțin aceste camioane ar trebui să asigure locuri de parcări pentru aceste.

3. De multe ori m-am întâlnit cu nerespectarea indicatorului „intrarea intezisㄠa autovehiculelor cu tonaj mai mare de 7,5 tone de camioane și basculante. Aceste mașini deteriorează coforul asfaltic, și pot distruge și rețeaua de utilități.

4. Din an în an cu venirea primăverii apar pe străzile orașului motocicliștii. Unii dintre ei fac un zgomot mare pe de o parte pe de altă parte circulă cu o viteză mult mai mare decât 50 km/h. Cu aceste fenomene putem să ne întâlnim de exemplu pe străzile Republicii de la barul Galaxy până la Gară sau str. Aradului, str. Battyhány de exemplu. Bine ar fi prezența agenților de poliție cu radar pe aceste străzi.

5. Un pericol sporit de accidentare reprezintă și bicicliștii care circulă pe Drumul Național inclusiv și în sensul giratoriu m-am întâlnit de mai multe ori. După regulamentul de circulație dacă nu mă înșel, bicicliștii n-au voie să circule pe drumurile naționale, pe drumurile europene. Bine ar fi să realizăm o campanie în care să atragem atenția lor asupra acestui aspect. Deci propunerea mea ar fi ca agenții de circulație de la poliție să facă cât mai des controale în oraș și nu neaparat pentru a amenda pe oameni, ci pentru a atrage atenția asupra neregulilor. Bineînțeles unde omul trebuie amendat agenții de poliție să facă datoria.

6. Pe malul stâng al culișenului în intersecția străzii Șarcadului cu str. Aradului a apărut o piață de autoturisme folosite. Nu știm dacă cineva plătește eventual chirie pentru acest domeniu public, dar după cât țin eu în minte noi Consiliul Local n-am votat nici o cerere în acest sens. Executivul împreună cu Poliția ar trebiui să acționeze în acest sens.

7. Cerșitul este un fenomen vechi în oraș. După științele mele avem un singur cerșetor constant în oraș pe d-l, nu știu, -bine zic? „ Jean Maree” care are „locul de munc㔠în jurul Băncii Române de Dezvoltare. Ar trebui luat măsuri și în acest sens ca să dispară acest fenomen din oraș.

8. În ultimul rând a-și dori să mă adresez și d-lui primar. Având în vedere că luna trecută cinci copii au murit în Județul Bistrița, probabil că știți într-un accident la trecere cu o cale ferată fără bariere. Executivul împreună cu Poliția ar trebui să facă o adresă către Regionala CFR-Cluj în vederea instalării unei bariere cu trecerea cu calea ferată Oradea—Arad și pe strada Șarcadului până când nu se va întâmpla și la noi un accident mortal.

În acest sens am acționat când era primar d-l Tódor, dar CFR-ul arăta spre Regionala Vamelor, Regionala Vămii arâta spre CFR că, cade în datoria celuilalt.

Dl. Illyés- Cele mai mari probleme în Salonta sunt în legătură cu circulația rutieră, cu siguranța circulației rutiere. Este o problemă deosebit de mare fluența circulației și siguranța circulației pe DN79 Oradea-Arad. Din păcate concetățenii noștrii sunt cei care creează obstacole în trafic, sunt câțiva care parchează de exemplu aici în fața magazinului Arno sau în, deși parcările sunt în imediat apropiere, de exemplu n-ar fi greu să parcheze autoturismul proprietate personală în parcarea de lângă parc sau de lângă Biserica Reformată sau de pe str. Kossuth. Sunt parcări suficiente în curtea blocurilor, deci nu este o scuză că trebuie să mă opresc pe marginea DN79 fiind că magazinele sunt cu fațada la DN79. Pot să mă duc în curtea blocului să-mi parchez autoturismul. Blocurile au fost construite pe vremea respectivă în așa fel încât între blocuri sunt niște accese și ganguri unde pot să circuli pietonal. Deci dacă ai parcat în curtea blocului poți ajunge liniștit pietonal la ori care dintre magazine fără a parcurge o distanță deosebit de mare.

Deci în primul rând ar trebui responsabilizarea și educarea concetățenilor noștri. În acest sens ar trebui să încheiem un parteneriat între Poliția din Salonta. Primăria are nu editorial care apare lunar, care se numește „ Primăria” acolo în fiecare lună s-ar putea publica un articol care să fie în scopul educării celor care participă la trafic să-i responsabilizăm în același timp cu controale mai multe fiind că oamenii nu știu dacă este linie continuară pe DN79 și este și indicator de depășire înterzisă, iar dacă staționază în dreptul indicatorului de depășire interzisă este clar contravenție potrivit Condului Rutier. Este o problemă deosebit de mare mai ales aici în dreptul magazinului Arno fiind și bandă de selecție pentru cei care doresc să-și continue drumul spre Arad sau cei care doresc să vireze la stânga înspre Biserica Reformată. Esți obligat să staționezi să acorzi prioritate acelor care vin dinspre Arad, dar în schimb dacă staționează autovechicule pe partea dreaptă a drumului pe sensul de mers înspre Arad pur și simplu cei care vor să circule spre Arad nu au loc, nu încap de autovehiculul care așteaptă să acorde prioritate celor care vin din față.

O altă problemă este la Biserica Romano-Catolică unde și așa este foarte îngust intrarea de pe DN79, aceea intersecție este foarte îngustă mai și staționeză acolo câțiva, precum și lângă Biserica Romano-Catolică, unde nici nu este marcat parcare și este și trecere de pietoni. Deci este clar că concitadinii noștri nu stiu la ce distanță se parchează înainte și după trecere de pietoni după Codul Rutier eu așa știu că 25 de metri este înterzis de-a staționea înainte și după trecere de pieton. Deci clar că este nevoie de educare în acest sens.

Și eu așa aș zice că, ar trebui să încheiem un protocol, să ne folosim de acest editorial al Primăriei să apare câteva articole în care reușim să educăm populația, să atragem atenția asupra regulilor de circulație. Totodată ar trebui să-i învățăm să folosească parcările, să le descriem că sunt parcări nenumerate în oraș, parcări amenajate în ultimul timp și sunt foarte multe posibilități. Nu trebuie neaparat să te oprești în fața magazinului sau să intri în magazine. Pe de altă parte la recepția lucrărilor de construcții care se efectuează pe drumuri ar fi bine ca să participe un reprezentant de la Poliția Rutieră ca să știm sigur că lucrările au fost semnalizate așa cum a fost prevăzut în proiect de către specialistul în siguranța circulației. Totodată constructorii sunt nevoiți să ceară avizul Poliției Rutiere pentru semnalizarea lucrărilor de construcții pe domeniul public și acest lucru ar trebui responsabilizat, nu cumva să se întâmple accidente din cauza lucrărilor care se execută.

Referitor la autovehiculele abondante pe domeniul public există o lege. Este o legislație destul de practică în acest sens. Deci autovehiculele care au fost abondonate sau expuse în scopul comercializării ar trebui somate. Prima etapă din lege este identificarea autovehiculului abondonat. În momentul în care a lipit afișul, este și numărul de telefon la fiecare comerciant, trebuie sunat la telefonul respectiv că:-d-le am identificat autovehiculul ca și autovehicul abondonat și se poate confisca după o periodă legală care se scurge, omul se va speria și își va îndepărta autovehicolul de acolo. Pentru acesta trebuie un om, trebuie implicare. Acest lucru sigur dă rezultate, drept dovadă este târgul de mașini care s-a înființat la ieșirea din oraș spre Mădăras pe partea stângă. Este un târg un parc de mașini folosite și d-l Coroiu și-a amenajat unu la ieșire din oraș spre Arad. Înainte și dânșii se foloseau de acest comerț stradal pe domeniul public, dar datorită faptului că Primăria a încercat să aplice aceea legislație cu autovehiculele abondonate firește că oamenii sau confomat și au intrat în legalitate. Vă mulțumesc și sper că întâlnirea de astăzi se va materializa într-un contract de parteneriat între Consiliul Local, Primăria, și Poliția municipiului Salonta. Mai cu seamă că în Salonta deocamdată nu există Poliție Locală, nu au fost fonduri, inițiative au fost, dar fonduri nu sunt pentru înființarea poliției locale ca să putem și noi sprijini practic activitatea de ordine publică și disciplina în circulație. Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție.

D-na Buz Ramona – Ași vrea să completez și eu ceea ce spunea și colegul nostru și în virtuatea protocolului de colaborare deja existentă între Instituția Poliției și Instituțiile Școlare din localitate ași propune o intensificare a activităților de educație rutieră dar nu o expunere în fața unui ciclu 5-8, 9-12 ci oarecum pe grupuri mai mici, fie la orele de dirigenție, fie-de ce nu?- la ședințele cu părinții. Astfel încăt atât elevul cât și adultul să fie conștientizat asupra drepturile și obligațiile pe care le are fiecare. Sunt cât se poate de puțin eficiente întâlnirile acestea cu 10-12 clase deodată. Merg acolo că sunt obligați de cadrele didactice dar nu aud de cele mai multe ori nimic din ceea ce se spune.

Dl Comandant de Poliție Șarba Cosmin-Ioan - Mulțumesc d-lui Primar de invitație pe care ne-ați lansat-o, mulțumesc și domnilor Consilieri. Mă simt onorat să mă aflu în prezența d-voastră și în special că este pentru prima dată. Cu unii am avut ocazia să mă cunosc și să ne întâlnim cu diverse ocazii dar o parte îmi sunteți necunoscuți până în acest moment. Încă odată mă bucur că ne-am cunoscut.

Am ascultat cu interes propunerile și semnalele lansate de d-voastră către Poliția municipiului Salonta. Nu ascund faptul că în toate cazurile împărtășesc opiniile d-voastră multe și până în acest moment au fost discutate de către mine cu d-l primar cu diverse alte ocazii. O să încerc imediat să intru punctual și pe fiecare temă, dacă mi-a scăpat vreu-n element o să vă rog să reveniți. Eu am încercat să-mi notez dar având în vedere dinamica discuției poate nu am reușit să-mi notez toate ideile. Într-adevăr aspectul pe care d-voastră insistați cel mai mult privește circulația pe drumurile publice și sunt de acord că e un element foarte important dar nu e singurul la care vreau să fac trimitere dacă tot au ocazia să mă adresez d-voastră. Am mai discutat cu d-l primar și recent cu privire la aplicarea legislației în domeniu. Noi suntem de multe ori între „ciocan și nicoval㔠adică trebuie să avem în vedere litera și spiritul legii, că, dacă fac trimitere doar la ce zicea d-l consilier la privire doar la staționare atunci putem închide tot orașul că nu mai staționează nimeni, nicăieri. De aceea nu-i sarcina chiar așa de ușoară având în vedere că infrasturctura o avem aceeași de zeci de ani iar numărul parcului auto este în continuu creștere.

Încă o dată, aveți perfectă dreptate cu probleme pe care le-ați ridicat dar eu vreau să spun că din păcate nu trăim în aceea societate perfectă că toate să fie la virgulă. Ce vreau să spun aici, avem și spiritul legii, fiind că tocmai am avut o discuție cu d-l primar cu privire la aplicarea unor prevederi legale față de unii constructori și de multe ori lucrurile sunt așa și așa și d-l primar – ulterior ați luat cunoștință care a fost starea de fapt acolo, nu? N-a fost cum a fost expus, dar mă-rog, ce discutam înainte lucrând cu oamenii trebiue să avem în considerare că nu toate informațiile de primă urgență care ajunge la noi sunt cele reale.

Cu privire la oprire – staționare sunt perfect de acord cu d-voastră că una din cauzele de producerea accidentelor rutiere în special în zona trecerilor de pietoni. În special în ultima perioadă pot să spun că din zece zile, poate în opt au avut activități dispunse de Inspectoratul General a Poliției Române pe linie rutieră asta și în urma ultimelor eveniemtelor inclusiv pe care le-am avut în Salonta, că din nefericire anul ăsta am avut niste evenimente soldate cu decese de persoane. Se acționează cu o singură patrula pe schimb, doi oameni din Gepiu până la limita cu Aradului și până la Râpa. Aceasta este poliția rutieră, acestea sunt efectivele pe care le-avem. Dacă avem un accident în Râpa stă 3 ore la accident.

Autocamioanele – Sunt perfect de acord cu d-voastră. Am avut o campanie și cu privire la stațioanarea autocamioanelor și cu privire la tonaj depășit am avut chiar petiții din partea cetățenilor pe care le-am soldat cu desfășurare de acțiuni și sancționare contravențională a persoanelor depistate.

Cu motocicliștii, de asemenea am avut semnalări și pe 112 și din partea Primăriei și nu vreau să discutăm punctual pe cine, cunoaștem fenomenul dar ce se întâmplă aici cu privire la aparatele radar. Până ce se instalează radarul fi sigur că pe tronsonul respectiv nu mai desfășoară activități de acest gen. Noi am mers și pe o chestie preventivă și o să revin foarte mult la educare, mi-a plăcut foarte mult inițiativa d-lui consilier și aici ar fi obligația noastră comună să încercăm să conștietizăm concetățenii noștrii dar din păcate participanții la trafic sunt și în tranzit pe care nu îi putem educa. Sunt convins că cei care parchează la limită de intersecții, care parchează în fața primăriei poate în proporție mare nu sunt doar localnici care s-au oprit să-și facă o mică cumpărătură, vâd de multe ori mașini de Arad, de Timișoara, clar că sunt în tranzit dar oricum inițiativa d-voastră este de lăudat.

Pe motocicliștii am atenționat, dar e foarte greu, ei nu încalcă de fapt legea, de multe ori găsești să încalce anumit paragraf din legislație. Fiind că el circulă cu respectarea indicatoarelor rutiere. Într-adevăr, de viteză putem discuta dar e foarte greu să stabilești, să-l identifici cu radarul poate într-un caz când te-ai instalat acolo și ți-a trecut primul motociclist. Dar aici, apropo de educare, când am avut semnale de acest gen am mers să discutăm cu ei în ideea să o lase mai moale. Dar ei de fapt ,,ată mușchii" și cât suntem de frumoși suntem în fața domnișoarelor din parc cu expunerea de motociclete. Vă spun, astai situația. Am mers preventiv, educativ să discutăm că efectiv în speță nu încalcă mare lucru, el își turează motorul. Nu neaparat în toate cazurile, dar de regulă vă spun, nu există un act normativ. Ce să-i interzic? – Să se deplaseaze ca un biciclist. Mă-nțelegeți? - Cunoaștem situația, știu că-i deranjantă bine-nțeleș, dacă se întâmplă chestia asta după ora 22.00 discutăm de Legea 61. Dar într-o simplă deplasare pe drumul public, faptul că el îți turează motorul nu este o încălcare.

Deplasarea bicicliștilor pe drumurile publice. Acum, ca densitate de biciclete pe cap de locuitori, Salonta cred că primul oraș din țară cu cele mai multe biciclete. Aici Poliția Rutieră și Poliția Națională venit de la București, am demarat activități, fiind că sunt cauze generatoare de accidente mai cu seamă pe drumul Republicii. O mare parte din Salonta este prevăzut sau unele tronsoane cu piste de biciclete, pe celelalte segmente în special sunt concetățenii noștri. Îi o tradiție aici se circulă mult cu biciclete.

Ce discutam înainte? Litera și spiritul legii. Educativ, preventiv foarte multe. Aici sunt două segmente cum zicea d-l Consilier în baza unor campanii în MAS MEDIA de publicitate, - fiindcă ce se întâmplă? Eu, unu, nu pot să cer unui coleg de-al meu, agent, ieși într-o acțiune pe linie rutieră și când constată o faptă, cum ziceați d-voastră, „ să-i atragi atenția”, eu nu pot să fac lucru ăsta. Minima sancțiune pe linie rutieră la bicicliști 840 lei mi se pare. Minimă. Nu există mai mică, eu nu pot să-i zic colegului meu – Du-te pe linie rutieră pe bicicliști să sancționezi, dar știi, să nu dai sancțiune. Noi nu suntem preoți. Eu nu pot să impun agentului constatator. Agentul constatator are posibilitatea. Dar știi ce se întâmplă? La final de an pe acel agent constatator cineva îl evaluează și o să zică că din 200 de sancțiuni ai dat 100 de avertizmente. Oare nu l-ai dat cu un scop? Cine din noi de aici o să mergem dacă va fi chemat la parchet pentru abuz în serviciu că de ce nu a dat sancțiune? Vom merge noi să spunem că i-am sugerat să dea în loc de sancțiune- avertizment? Eu nu pot să cer unui polițist să dea sancțiunea-avertizment chiar dacă este prevăzută de lege. Atâta timp cât l-am trimis în teren și solicit, - acționăm astăzi pe linie rutieră pe bicicliști – dacă dă 1500 lei este lăsat la aprecierea lui, dar apoi vine omul să-mi plângă în urma unei acțiuni, ca de exemplu a venit un om plângând la poliție, nu are pensie cât a primit sancțiune. Noi nu suntem preoți. Eu legal nu pot să-i spun unui coleg mergem în acțiune, dar, aplicăm sancțiuni avertisment. Încercăm să acționăm echidistant pe toate palierele. Ai parcare, ai mașină expusă spre vânzare dar aici o să discutăm și pe viitor, o să avem nevoie de un concurs mult mai mare din partea d-voastră și eu sunt de acord să nu trăim într-un oraș haotic în care fiecare își lasă spre vânzare undeva, abandonat un bun, dar și datorită resurselor umane o să avem nevoie de sprijin din partea d-voastră cu privire la identificare, somație noi putem acorda sprijin la ridicare, că nu ridicăm noi personal, noi acordăm sprijin pentru siguranța de ordine publică la ridicare.

Deci aici în mare parte o să revine d-voastră. Sunt perfect de acord că va trebui să reglementăm foarte bine activitățile comerciale stradale.

Cerșetori – avem sanțiuni – dar ce se întâmplă? Eu am lucrat pe o linie colaterală în Oradea la un moment dat. Din păcate așa-e cardul legislativ la noi că-i permite unei persoane să cumuleze atâta debit, că dacă nu are bunuri, știți foarte bine, noi îl sancționăm nu avem posibilitate de a executa.

D-na Secretar – Noi nu avem ce executa.

D-l Comandant – Exact. Sunt segmente pe care am discutat limitat de cadrul legislativ. Eu pot să-l sancționez de trei ori pe zi. Pot să vin, să spun că în decurs de trei luni am aplicat 90 de sancțiuni contravenționale și pe d-voastră sau pe mine nu ne încîntă cu nimica, el îi tot acolo. Nu am pârghii legale.

D-l Nagy – Nu se poate ridica persoana? Cerșetorul să fie dus la poliție.

D-l. Comandant – Da. Îl duc și îl sancționez. Nu pot să rețin o persoană decât cât îi intocmesc procesul verbal.

D-l. Nagy – Băiatul respectiv a mai fost luat la poliție?

D-l. Comandant – Are sancțiuni contravenționale. Dat încă odată, 5 minute durează să-i întocmesc un proces verbal. Eu vă dau exemplu cazurile de prostituate din Oradea. La fel, identificăm, aplicăm sancțiune contravențională. Bineînțeles e vorba de persoane, neavând bunuri, care poate să fie executate de către autoritățile publice. E sarcina d-voastră. Bine că sunt aici să propuneți la nivel mai înalt cu privire la schimbarea legislației în domeniu adică, credeți, mie ca polițist nu-mi convine să aplic sancțiuni unei persoane pe care știu că nu o pot determina să-și achite. Sau că munca mea este în zadar și-ți râde-n față după aplicarea sancțiunii, pleacă și știe că nu i se întâmplă nimic.

Cu privire la barieră -da – o să putem avea o discuție să vedem. Din fericire nu am avut evenimente. Eu chiar mă știu bine cu șeful de la serciciul de la Oradea fiind de-a lor să vedem care ar fi modalitatea legală să putem urgenta.

D-l. Nagy - Până când nu se-ntâmplă un accident.

D-l. Comandant – Eu sunt perfect de acord cu d-voastră că ar trebui să avem chestii preventive.

În mare am epuizat întrebările și observațiile. Încă o dată, pornind de la prezumția sunt perfect de acord cu tot ce spuneți, de staționare, de tot, dar, resursele umane, posibilitățile și v-am spus trebuie să vedem legea și în spiritul ei că Salonta e un oraș foatre aglomerat. Acum eu cu d-l primar au avut discuții cu privire la un sprijin dar nu avem cum să sprijhinim eficient, având în vedere traficul și fără a se realiza șoseaua de centură. Tot traficul e pe aici. Evident că la un moment dat cineva încalcă legislația, aveam înspre 1000 de sancțiuni contravenționale aplicate pe Codul Rutier. Stați liniștit că din partea cetățeanul vin comentariile că poliția face exces de zel că nu l-au înțeles că 2 minute a lăsat autovehicului și l-au sancționat. Cel mai important segment ar fi ceea ce zice colegul d-voastră cu privire la o campanie de educare în special să încercăm să ne educăm concetățenii cu care trăim zilnic aici și nu doar pe linie rutieră.

Îmi mai permit să vă mai rețin 5 minute în plus și cu alte aspecte. Am constatat la ultima analiză că avem destul de multe fapte de furturi stradale cum le înregistrăm noi la poliție care e un factor deranjant pentru opinia publică. Dar ce vreau să vă spun? Prin prizma prejudiciului și a modului de operare sunt nesemnificative dar totuși ceează acel discomfort. De ce e necesar o campanie de informare? Sunt multe furturi, nu vă supărați că vă spun, dar din neglijența mare a părții vătămate. Ca să mergi cu bicicleta să-ți plătești abonament la copil care face sport și pe bicicletă să-și lași portmoneul cu telefonul și tu să-ți iei 100 de lei să-ți plătești abonamentul. Cine o să-ți păzească bicicleta? Lași bicicleta în stradă rezemată de un gard - pleci – mergi la cumpărături, îți lași bicicleta în fața magazinului cu telefonul și portmoneu că-ți ei doar o anumită sumă de bani pe când vii nu-l mai ai. Chiar ieri o persoană își lasă în mașină închisă toate dar geamurile deschise și spune : - d-l polițist, dar eu am închis ușa. Dar gemul era jos. Și-și lasă telefonul pe scaun. Scuzați-mă!- ce să fac? Să am polițist în în dreptul fiecăruia? Nu avem. Nu avem personal. Și, chiar dacă a-m avea e vorba de educația antiinfracțională.

O să încerc o campanie, nu știu, la Asociații de Proprietari sau o ședinșă cu Asociația Pensionarilor că în special parcă persoanele mai în vârstă sunt mai neglijente cu bunurile pe care le au. Dar sigur că asta nu înseamnă că noi ca poliție nu trebiue să luăm măsuri legale când se întâmplă. Dar gândiți-vă, care-i șansa de identificare a unui autor? Ce urme îți lasă? Tu îți laș auto în stradă cu geamul deschis.

Îi foarte important informarea antivictimizare. Mai bine depunem efort triplu acolo decât să avem un furt, mai bine vine un polițișt și de trei ori să vorbească cu oameni. E cel mai util. În 2017 în Salonta exceptând acel caz de omor care a fost o chestie spontană de neprevăzut în curtea unui locuințe greu de prevenit de poliție, în rest fapte stradale nu au fost cu violență. Din fericire, dar avem acele mici furturi mărunte deranjante. Pe mine mă deranjează când îmi vine la rezoluție un furt de genul acesta. Mă deranjează și din punct de vedere a tupeului autorului fiindcă probabil aici avem și o chestie de reacție a opiniei publice însă se datorează neglijenței părții vătămate. Adică să-și lași propriile bunuri nesupravegheate.

D-l . Kiss – Deci ca să vedem care sunt cele mai noi informații legate de pirateria.- Cunoșteți cei, nu?

D-l Comandant – Ce piraterie?

D-l Kiss- Pirații care stau în mașină de 7 persoane, în rând pe drum, pe care îi văd cel puțin pe 2 ori pe zi. Stau mașină după mașină și văd băieți așa bine dezvoltați și se uită după clienți și așa vin dimineața la servici cum mă duc și eu. Deci, dacă în privința asta a apărut ceva noutate?

D-l Comandant – Și acesta e un fenomen cunoscut ca dovadă acționăm, avem sancțiuni contravenționale. Din nou, e simplă sancțiune contravențională. În momentul când apar poate l-ai reușit să identifici pe primul, - ca să vă dați seama nu putem toată ziua să stăm pe piraterie. A fost la mine chiar și administratorul societății care a căștigat pe ruta Oradea – Salonta a fost în urmă cu ceva timp.

D-l Nagy- BusTrans.

D-l Comandant- Așa. Bine-nțeles aveți dreptate. El a venit să mulțumească poliției și prin prizma faptului că în ultima perioadă s-a diminuat fenomenul. El vede din încasări. Că nu vine el ca patron să verifice, dar vede că i-a crescut numărul abonamentelor, numărul încasărilor. În ultima acțiune au fost aplicate 3 sancțiuni și pe traseu. Ca să vă dați seama a fost o zi întreagă. Pe primii am reușit când au sosit, că după aceea în ziua respectivă nu-ți mai vin. Mâine avem radar, poimâine avem siguranță.

D-l Szabó - Au apărut autobuzele pline cu 100 de persoane. Deci pe ruta Salonta-Oradea, văd că stau pe drumul principal, oamenii stau în picioare câte 20-30 de persoane ceea ce iar nu e bine. Deci asta-i cealaltă parte a monedei.

D-l Comandant – Se iau în vedere și aceste cazuri, în special datorită accidentelor în care au fost implicate autobuze supraîncărcate.

D-l Szabó – Nu vreau să zic că pirateria a fost să zic așa „ binevenit㔠pentru unii ci faptul că e ilegal ce face și firma respectivă.

D-l Comandant – Știu ce spuneți. Sunt anumite, probapil ore de vârf. Sunt sancțiuni contravenționale la conducătorul auto la firmă care depășește numărul de persoane abilitat pentru care are licența.

D-l primar- Dacă sunt alte întrebări?

D-l Szász – Mulțumesc frumos. Toate propunerile au fost binevenite, și eu sunt deacord cu aceste propuneri și aș dori să subliniez propunerea colegei consiliere, ca aceste educații rutiere ar trebui să se înceapă chiar de la școală, de la copii. Sau școala ar trebui să ia legătura cu Poliția sau Poliția cu Instituțiile Școlare și eu propun ca măcar într-o lună o oră să se țină pentru fiecare clasă câte o educație rutieră. Este foarte important ca societatea care crește să fie deja educat cu legile schimbătoare și chiar și în rutieră că, dacă nu începem de la școală persoanele vârstnice degeaba începem să-i educăm, deja a trecut vremea peste ei dar dacă începem de la școală generația următoare va fi conștiinciosă în ceea ce privește circulația pe drumurile publice.

D-l Comandant - Vă mulțumesc. Și îmi cer scuze domnii Consilieri că am omis, chiar am puns semnul exclamării și mă bucură, sunt școli care vin, avem parteneriate cu școli. Colegii de la Poliția Rutieră merg de câte ori sunt solicitați și la grupuri mici de copii, numeric mă refer. E foarte important și ar trebui să fie segmentul cel mai important pe care să lucrăm. Prevenție și educație. Chiar dacă roadele nu se văd mâine, că poate dacă facem o acțiune în forță să soliciți sprijinul județului să-mi trimită mâine 15 echipaje cu 30 de polițiști rutier poate pe o săptămână, atunci pe o săptămână voi mai liniștiți, nu avem parcări sau staționări ilegale, dar asta eeste cu efect de scurtă durată, pe perioada campaniei. Că eu mâine pot să solicit să trimită 30 de polițiști rutier și după aceea plânge jumate din Salonta o săptămână că i-a dat amendă 800 lei pentru că nu știu ce n-avea la bicicletă. Însă cel mai important îi chestia pe educație.

D-l primar – Dorim să vă ajutăm în primul rând în Octombrie o să inițiem împreună o întălnire cu fiecare director de școală și atunci să facem un plan pe anul școlar-cine,ce face?- și atunci cu toții aici în sala asta decidem și în aceeași timp publicăm în ziarul Primăriei articole scurte.

Aș avea și eu o propunere. Am văzut alaltăieri la Cluj în ora de vârf sensul giratoriu era dirijat de niște polițiști. Nu s-ar putea, sau ar fi un efort prea mare, ca în zile de vineri între orele de vârf de la 9,00 până la orele 12,00 să fie dirijat sensul giratoriu? Să avem 2,3 agenți. Știu că sunt 30 de grade afară, dar în orele de vârf e foarte greu să circulăm. Și dacă se poate la Cluj eu cred că se poate și la Salonta. Până ca în 2-5 ani de zile vom avea o centură de ocolire pentru că toți ne dorim acest lucru, dar până atunci dacă s-ar putea studia această problemă. Măcar vineri când îi piața că de la Batăr până la Avram Iancu, la Girișu de Sus până la Inanad toți sunt în Salonta, se dublează efectiv numărul cetățenilor din Salonta atunci măcar la ora de vârf ar fi bine. Se întâmplă știm cu toții, cu pietonii avem probleme că fiecare bruiează efectiv circulația coborând pe trecerea de pietoni.

D-l Comandant-cu siguranță ne vom face datoria pe acest segmentul că, până la urmă e treaba noastră. Știu că în ultima perioadă am avut discuții și chiar am trimis colegi.-Acum ce se întâmplă? Din nou. Pe intervalul respectiv să nu avem evenimente pe raza de competență. Am avut în atenție în ultima perioadă să trimitem agenți la sensul giratoriu, oricum mi-se pare că prea marcat cu treceri de pietoni în zonă. Poți să ai doi polițiști în zonă că aproape același lucru se va întâmpla. Ai treceri de pietoni foarte multe pe un segment foarte îngust. Vom fi acolo.

D-l primar- Acolo se oprește circulația. -Pentru că ce se întâmplă? Dacă vine de la Arad, efectiv blochează pe cel care vine de la Tinca că toată lumea intră în sensul giratoriu.

D-l Comandant-Perfect de acord că ar fluidiza puțin circulația. Toți circulă greu fiind că sunt multe treceri de pietoni în zonă pe care chiar nici cu doi agenți nu reușești să le cuprinzi.

D-l primar – Dorim să mulțumim d-l Comandant.

Ași dori să intr-o duc pe d-na Dr. Tolnai în ședință având în vedere de regulamentul d-vosatră pe care ați adoptat stimați Consilieri.

Începem ședința noastră ordinară din 22.06.2017. Aș dori să cooptați încă trei materiale pe ordinea de zi.

 D-l primar predă cuvântul președintei de ședință d-na Dr. Tolnai Angéla.

D-na Președinte Tolnai– supune la vot ordinea de zi, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 90/2017

D-na Președinte Tolnai– supune la vot completarea ordinii de zi, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 91/2017

D-na Președinte Tolnai – supune la vot procesul verbal al ședinței ordinare CLMS din data de 321.05.2017 CLMS adoptă Hotărârea nr. 92/2017

Dezbaterea ordinii de zi:

1.Proiect de hotărâre - Expunere de motive — Raport de specialitate nr.4047/13.06.2017 privind modificarea bugetului general consolidat al Municipiului Salonta 2017

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 93/2017

2.Proiect de hotărâre - Expunere de motive — Raport de specialitate nr.4019/13.06.2017 privind aprobarea contului de executie bugetară pe anul 2016

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 94/2017

3.Proiect de hotărâre Expunere de motive Raport de specialitate nr.4003/12.06.2017 privind vânzarea directă numitei Imre Catalin a terenului cu suprafață de 71 mp înscris 1n CF 110118 Salonta.

D-na Secretar- Există o propunere din partea Comisiei Economice cu privire la preț cuprins în aviz.

D-l Szijjártó- Noi în comisie economică am dicutat acest material și comisia în consens a propus 8,4 euro/m² + TVA.

D-na președinte-Alte propuneri? Propuneri pentru comisie?

D-l Szász-Propun comisia economică.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 95/2017

4. Proiect de hotărâre - Expunere de motive — Raport de specialitate nr.4049/14.06.2017 privind aprobarea Planului de amplasament și delimitare a imobilului cu suprafață măsurată de 4143 mp teren situat la intersecția străzilor Gheorghe Barițiu, Kolcsey Ferencz, Mircea Cel Bătrân și Remenyik Sandor.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 96/2017

5.Proiect de hotărâre - Expunere de motive — Raport de specialitate nr.2732/06/04/2017 privind reabilitarea și modernizarea chioscurilor de pe raza Municipiului Salonta

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 97/2017

6.Proiect de hotărâre - Expunere de motive — Raport de specialitate nr.4088/15/06/2017 privind soluționarea cererii nr. 2057/2017 a SC EUROBUFFALO SRL.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 98/2017

7.Proiect de hotărâre - Expunere de motive — Raport de specialitate nr.3655/16/06/2017 privind soluționarea Plângerii prealabile a SC COMLEF SA formulată împotriva HCLMS nr. 24/2017.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 99/2017

8.Raport de analiză privind activitatea desfășurată în semestrul I 2017 în domeniul situațiilor de urgență.

Nu sunt discuții s-a luat la cunoștință

Completarea ordinii de zi:

Poiect de hotărâre-Expunere de motive-Raport de specialitate nr. 4164 din 21.06.2017 privind aprobarea Proiectului Tehnic ,,Creșterea performanței energetice a Spitalului Municipal Salonta-faza PT+CS" și a cheltuielilor legate de proiect în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea B, Nr. apelului de proiecte POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 100/2017

Poiect de hotărâre-Expunere de motive-Raport de specialitate nr. 4135 din 19.06.2017 privind aprobarea planului de amplasament și delimitare a imobilului cu supratața măsurată de 952 mp aferent străzii Foldi Janos.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 101/2017

Poiect de hotărâre-Expunere de motive-Raport de specialitate nr. 8685/08.06.2017 penrtu aprobarea concesionării, prin licitație publică deschisă, a imobilului de pe str. Republicii nr. 92, compus din construcție care a avut destinația de baie populară cu suprafața constuită de 320 mp- C1și teren în suprafața de 1286 mp, înscris în CF nr. 18630 cu nr. cadastral 1824, în proprietate publică a Mun. Salonta.

D-l Szijjártó-Am discutat acest proiect de hotărâre și cu Comisia Economică și am propus ca termenul maxim de concesiune să fie de 20 de ani. Comisia de licitație să fie Comisia Juridică împreună cu Comisia Economică.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 102/2017

D-na președinte Tolnai supune la vot - Alegerea președintelui de ședință d-l Toma Cristian și a locțiitorului d-l Vesa Ioan pe luna Iulie 2017.

Se supune la vot, se votează în unanimitate, CLMS adoptă Hotărârea nr. 103/2017

Deoarece nu sunt alte discuții d-na Președinte declară încheiată ședința ordinară din data de 22.06.2017.

 

PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ                                                                   SECRETAR

 Tolnai Angela                                                                                        Ivanciuc Patricia

 

Redactat

Isai Aliz

 

Lecturat la data de ___________

COMISIA JURIDICA ________________________

COMISIA DE URBANISM __________________

COMISIA CULTURA_____________________

COMISIA ECONOMICA______________________